dimarts, 26 d’abril del 2011

La maleïda crisi o com podem obrir de bat a bat la porta de l’esperança


Li podem donar moltes voltes al fet de com podem superar l’actual crisi econòmica que estem patint. El que sembla segur és que ens trobem davant d’una crisi estructural del sistema capitalista creada pels mateixos agents que el sustenten (bancs, grans multinacionals, especuladors del món immobiliari i del món borsari, …). I el que també sembla segur és que els qui han creat aquesta crisi són els mateixos que es segueixen fent cada cop més rics (només cal veure els darrers beneficis de Telefónica amb la vergonya afegida que ha anat acompanyat d’una important reducció de plantilla).

Davant d’aquesta situació crec que, des de l’esquerra transformadora, hem de ser valents i valentes i parlar sense embuts. Difícilment res tornarà a ser com abans, i hem de ser capaços i capaces d’aprofitar aquesta crisi per saber visualitzar que hi ha altres maneres maneres d’entendre l’economia i la societat que poden aportar un benestar general on no sempre pateixin els mateixos. Cal que, al mateix moment  que diem no a les retallades, aportem alternatives que apostin clarament per la protecció dels més desafavorits i per la potenciació de la sanitat i l’educació com a eixos principals de la construcció d’una societat cada cop més lliure i justa. També hem de saber explicar i demostrar amb exemples pràctics i concrets que existeixen altres maneres d’entendre el treball i les relacions que en aquest s’hi generen. Si volem donar-li la volta a aquest model social, hem d’explicar que les cooperatives són un model d’economia social perfectament viable que construeix igualtat, relacions laborals justes, garanteix salaris dignes i provoca que una persona interioritzi i es faci seva la feina que està fent.
És important, doncs, saber fer pedagogia. Al cap i a la fi, ens trobem davant d’una crisi de valors que ha desembocat en una crisi econòmica i social i existeixen solucions. Cal que siguem capaços i capaces de fer-les palpables, que tothom pugui veure i comprovar que hi ha altres models que poden significar que la llum del final del túnel sigui més justa per a tothom. Tant sols cal tenir clar que,  en qualsevol camp de la vida, és bàsic saber prioritzar allò que suposa un benefici col·lectiu sobre el que suposa un benefici privat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada